top of page
  • Foto van schrijverBiobite Foodlab BV

Fermenteren wat is dat nou precies?

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2021


Dat is een goede vraag. Voor mij inmiddels heel gewoon maar wellicht voor jou een beetje een raadsel. Fermenteren is niet iets wat wij doen, micro-organismen doen dat. Met behulp van vezels (prebiotica) uit fruit groente en peulvruchten, maken micro-organismen stoffen zoals natuurlijke antibiotica, korte keten vetzuren en vitamines. Dit process heet fermenteren. Micro-organismen zitten overal. Op alles wat leeft in de natuur, in de lucht, water op dieren, mensen en voorwerpen. In onze dikke darm leven een factor 10 meer micro-organismen dan het aantal cellen waar ons lichaam is uit opgebouwd. Er wordt geschat dat er 1000 verschillende soorten micro-organismen in onze darmen leven, en maar 25% ervan is bij ons bekend. Je kan je wellicht voorstellen dat de potentiele invloed van deze micro-organismen op onze gezondheid enorm is.

Fermentatie veranderd de smaak, geur kleur en tekstuur van ons eten en drinken. In de meeste gevallen kan je de voedingsmiddelen ook langer bewaren wanneer ze gefermenteerd zijn. Dit komt doordat de micro-organismen korte keten vetzuren produceren. Deze zuren beschermen de voedingstoffen tegen onwenselijke rotting.

Wij kunnen een goede leefomgeving voor de micro-organismen faciliteren zodat ze optimaal kunnen fermenteren. Bij dranken zoals kkombucha en waterkefir voegen we een starter cultuur, suiker en water toe en bij groentes zoals zuurkool en kimchi zout. Het is het belangrijk om er voor te zorgen dat de verhoudingen juist zijn zodat de gefermenteerde dranken en groentes veilig zijn voor consumptie.

Voor gefermenteerde dranken geld de vuist regel; 10% startercultuur & 5% suiker de fermentatie tijd hangt ook sterk samen met de temperatuur en het soort. De ideale temperatuur ligt tussen de 20-30 graden. De fermentatie van waterkefir duurt 48 uur. Kombucha daar in tegen duurt 3 weken.


Fermentatie vind niet alleen plaats buiten ons lichaam maar ook binnen ons lichaam. Wanneer je gevarieerd eet zal je ook een diversere darmbiotica hebben. Het belang van een divers microbioom voor onze gezondheid blijkt uit steeds meer onderzoeken. Voeding voor je darm bacteriën wordt ook wel prebiotica genoemd ofwel oplosbare (fermenteerbare) vezels. Deze vezels bevinden zich in fruit, groente en peulvruchten.

Ons lichaam heeft ook onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels nodig. Deze vezels nemen veel vocht op en zorgen voor een soepele en regelmatige stoelgang. Deze vezels zijn te vinden in volkoren producten, graan producten, zaden en noten.


Kan je wellicht wat extra vezels gebruiken? Probeer eens een Super vezels een mix van biologische oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels. Voeg eenvoudig toe aan je yoghurt, smoothie of baksels, bekijk onze recepten Kefir Bol, Healthy Brownies of Good Stuff.


!! Omdat onoplosbare vezels veel vocht opnemen is het belangrijk om voldoende te water te drinken 1,5-2 liter per dag.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

 Niet vullen, maar voeden

bottom of page