• Susanne De Raaij

Kefir bol

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Er zij veel mensen die niet zo goed tegen brood kunnen, een vriendin van mij Caroline de Kort maakt heerlijke brood alternatieven, ze ging op zoek naar een alternatief. Zuurdesembrood verteer ik beter. Als ik voor mijn kids havermoutmuffins maak en er ook 1 of 2 šŸ˜‹ opsnoep merk ik dat mijn lijf dat wel goed kan verwerken. Dus ik dacht je moet toch ook wel een broodje kunnen maken van havermout. Ik ging aan de slag in de keuken. Havermout fermenteren met water Kefir Water Kefiaar tot zuurdesem, wat noten, zaden & super vezels erbij en voila. Echt goed gelukt, al zeg ik het zelf.

Wist je dat vezels naast vocht en beweging een belangrijke rol spelen in het gezond houden van je buik?; vezelrijke voeding kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voorkomen. De super vezels bevatten; Inuline van Agave & Psyllium doppen beide biologisch. Dit zijn 2 type vezels. Inuline is een fermenteerbare vezel ook wel oplosbare vezel genoemd; dit is een vezel die je darm bacteriĆ«n voed. Psyllium is een niet- fermenteerbare vezel ook wel onoplosbare vezel genoemd. Deze vezel neemt vocht op en zorgt voor een soepele darm passage. Bijkomend voordeel van deze vezels zijn, dat de ĆØĆØn zoet smaakt, dus heerlijk in je baksels en de ander voor stevigheid zorgt. šŸ‘šŸ»šŸ‘šŸ»


Haver zemelen en havermeel bevatten een specifiek type vezel bekend als beta-glucan. Sinds 1963 hebben talloze studies de gunstige effecten van deze speciale vezels op het cholesterolgehalte bewezen. Antioxidanten die alleen in haver te vinden zijn, genaamd avenanthramides, helpen voorkomen dat vrije radicalen LDL-cholesterol beschadigen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Dit heb je nodig om er een aantal te maken. Bewaar ze in de vriezer en warm ze even op in de oven.

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 12 uur

Portie: 8 broodjes

Ingrediƫnten:

500gr havermout

375ml WATER KEFIR

40gr dadels

40gr vijgen

25gr pompoenpitten

25gr amandelen

50gr zonnebloempitten

20gr kokosolie

1gr Keltisch zeezout

125ml water

25gr SUPER VEZELS

Bereiding: Meng de helft van de havermout met de waterkefir in een grote weckpot, dek af met een doek en elastiek en laat12 uur op het aanrecht staan. Snij de dadels en vijgen in kleine stukjes. Meng alle andere ingrediĆ«nten tot een soepel nat deeg. Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak balletjes van 150 gram van het deeg. Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Zuurdesem broodjes zijn heerlijk met zelf gemaakte humus of kaas. Enjoy šŸ˜Š

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

zwarte knoflook, appel azijn en super vezels

Zwarte knoflook: Een ware delicatesse: zwarte, ofwel gefermenteerde knoflook. De smaak lijkt totaal niet meer op normale rauwe knoflook, maar is diep en zoetig, en de textuur zeer smeuĆÆg. De smaak is

Pannenkoeken lekker & gezond

In het weekend is het fijn om jezelf wel eens te verwennen. Probeer dat dan wel te doen met goeie dingen. Je zal versteld staan hoe lekker het is en ook niet veel lastiger dan een gewone pannenkoek ma

Fermenteren wat is dat nou precies?

Dat is een goede vraag. Voor mij inmiddels heel gewoon maar wellicht voor jou een beetje een raadsel. Fermenteren is niet iets wat wij doen, micro-organismen doen dat. Met behulp van vezels (prebiotic