top of page
  • Foto van schrijverBiobite Foodlab BV

Geroosterde bloemkool met bietjes en zwarte knoflook

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2021

Heerlijk groentegerecht met zoete zwarte knoflook. In dit gerecht maak ik een vinaigrette van zwarte knoflook. Misschien ken jij alleen de witte bolletjes, maar er bestaat dus ook een zwarte variant. Zwarte knoflook is namelijk gefermenteerde knoflook. De textuur van zwarte knoflook is zacht en geleiachtig en voelt als een dropje die even in de zon heeft gelegen, een beetje plakkerig dus.

Qua smaak is het zoetig, (beetje drop-achtig) maar heeft ook wel die pittige smaak van knoflook. Een soort umami smaak en daarom is het lekker om als snack te pakken, maar kun je het ook goed verwerken in recepten, zoals dit groentegerecht.

Dit groentegerecht kan je als volledig maaltijd eten maar je kan ook nog iets toevoegen.


  • 500 g rode biet (ongekookt)

  • 1 bloemkool

  • 1 sjalotje

  • 2 el witte wijnazijn

  • 2 tl honing

  • 2 tl gepureerde zwarte knoflook

  • 100 g zwarte Kalamata olijven

  • 6 el olijfolie

  • peper en zout

  • verse peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Schil de bieten en snijd ze in acht tot twaalf partjes, afhankelijk van de grote van de bieten. Verdeel de bloemkool in roosjes. Leg beide groenten op een met bakpapier beklede bakplaat, schep ze om met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.

Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, en rooster de bloemkoolroosjes en de bietjes 25 tot 35 minuten, tot ze gaar en een beetje bruin zijn. Schep ze af en toe een keer om.

Pel en snipper het sjalotje heel fijn. Meng het sjalotje met de witte wijnazijn, de honing, 4 eetlepels olijfolie en de zwarte knoflookpasta. Roer alles goed door elkaar en breng de vinaigrette op smaak met peper en zout.

Verdeel de bloemkoolroosjes en de bietenpartjes over een mooie schaal en schep ze voorzichtig om met de olijven en de vinaigrette.

Snijd wat peterselie fijn en strooi dit als laatste over het gerecht.


bron: gerecht en recept gemaakt door Maartje van "Pompoen & Aubergine" overgenomen van Blog Puur Mieke



Geroosterde kabeljauw met zwarte knoflook


Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 bevroren kabeljauwfilets

  • 1 eetlepel gepureerde zwarte knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 theelepel sesamzaadjes

  • 10 gram gedroogde shiitake, geweld


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 230°C. Wel de shiitake 15-30 minuten in warm.

Spoel de bevroren vis schoon, dep droog en leg deze in een licht ingevette ovenschaal.

Roer de zwarte knoflook puree samen met de olijfolie en sesamzaad tot een smeuïg mengsel. Smeer dit op de bevroren filets en strooi de gewelde shiitake rondom de vis.

Plaats de filets in een ovenschaal en gaar deze in de oven gedurende 12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Als je filets aan de dikke kant zijn, kun je ze halverwege omdraaien.

Serveer de vis met lekkere rijst en een salade.


bron: Cooking with Books



37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

 Niet vullen, maar voeden

bottom of page