top of page

Jaarcongres Gezonde Innovatie. Tweede editie, suiker. 6 juni 2019. Ede

Minder suiker in producten, leefstijl en omgeving. Hoe krijg je dat zo moeiteloos, lekker en gezond mogelijk voor elkaar? Daarover gaat het Foodlog-congres Gezonde Innovatie. Thema van dit jaar is suiker. Met korting voor relaties van Biobite!

 

Het Doel van dit congres is om bezoekers te informeren over en inspireren tot gezonde innovatie. Het congres behandelt aan de hand van drie hoofdthema’s de problematiek rondom suiker: het product zelf, de voedselomgeving waarin het wordt aangeboden en de leefstijl van consumenten. Bovendien brengt het ketenpartijen bijeen om samen de basis te leggen voor benodigde lokale level playing fields en nieuwe gezonde producten, die na het congres verder ontwikkeld kunnen worden.

 

Jaarcongres Gezonde Innovatie. Tweede editie, suiker. 6 juni 2019. Ede

6 juni 2019, 10.00 – 18.00 uur – World Food Center / Akoesticum Ede.

We horen dagelijks: suiker is het nieuwe roken, het nieuwe vet, de ergste diet demon. In één woord: ‘vergif’.

 

Suiker is van nature de benzine waarop onze motor draait; vet is de noodaccu. Suiker ontwikkelde zich de afgelopen decennia tot majeure bedreiging van de volksgezondheid. We krijgen met ons eten en drinken veel te veel suiker binnen. Suiker helemaal uitbannen is doorslaan naar de andere kant, maar flink minder moet.

 

Aan de hand van drie hoofdthema’s behandelt het congres Gezonde Innovatie de problematiek rondom suiker: het product zelf, de voedselomgeving waarin het wordt aangeboden en de leefstijl van consumenten.

 

Minder suiker in producten, leefstijl en omgeving. Hoe krijg je dat zo moeiteloos, lekker en gezond mogelijk voor elkaar?

Verwarring in wetenschap en media, wantrouwen in partijen met een belang, en het aarzelende beleid rond voeding en gezondheid schreeuwen om een integrale aanpak van de complexe materie. Hoe krijg je dat voor elkaar?

 

De overheid doet een coördinerende poging met het preventieakkoord. Supermarkten kiezen voor een voedselstoplicht. Zal het opleveren waar beleidsmakers op hopen? Foodlog organiseert de Congresreeks Gezonde Innovatie om de keten als geheel, consument en overheden incluis, in beweging te krijgen. Niet als een ‘moetje’, maar als een kans. Kansen zitten in benodigde lokale level playing fields en nieuwe gezonde producten, die na het congres verder ontwikkeld kunnen worden.

 

Programma

Keynote

Je zou verwachten dat de suikermarkt krimpt. Maartje van den Berg (Rabobank) laat zien dat deze juist groeit. Hoe groot is dan die suikersector? Hoeveel geld daarin om? En wat beïnvloedt consumenten tot het kiezen van suiker?

 

Parallelle sessie 1 Product: nieuwe suikers of minder suikers?

ier ligt de uitdaging: hoe haal je suiker uit koekjes, frisdranken en sauzen? Zijn kunstmatige zoetstoffen wel zo ongevaarlijk? Is herformulering wel afdoende mogelijk? Suikerreductie is leuk en aardig, maar bedrijven willen wel een lekker product blijven verkopen. Met oa. Ismay Wiggers (Kenniscentrum Zoetstoffen), Elke Schroevers (Coroos) en Kees de Graaf (WUR)

 

Parallelle sessie 2 Leefstijl: je leven inrichten met weinig suiker

Leefstijlverandering is het toverwoord. Iedereen moet minder suiker eten en drinken. Dat is nog helemaal niet zo eenvoudig in een huishouden met kinderen. Het begint met het alert worden op suiker. Suiker heeft tientallen schuilnamen, dus leer de sluipsuikers herkennen, ook in vruchtensappen en zuivelproducten. En is alle suiker hetzelfde? Met oa. Pascale Naessens (culinair auteur), Berry Kriesels (Omnigen) en Paul van der Velpen (Bureau Publieke Gezondheid)

 

Parallelle sessie 3 Voedselomgeving: het ontsuikeren van het aanbod

Natuurlijk is het niet alleen te veel suiker. Dik worden is een normale reactie van het lichaam op een abnormale omgeving. Overal word je verleid door zoet, maar ook door vet en zout, eten. Treinstations, benzinepompen, kantines: het ongezonde aanbod is enorm. Met oa. Nikolai Pushkarev (European Public Health Alliance) en Floor van Meer (UMC)

 

Congreswebsite: https://gezondeinnovatie.nl/ 

 Niet vullen, maar voeden

bottom of page